SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum

OM kód: 203058/008 | 1101 Budapest, Salgótarjáni út 53./b

Intézmény logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Hírek

2023. dec. 20.


HA

  • hír
  • verseny
  • rádióamatőr

Pataky rádióamatőr szakkör - YOTA23

A Pataky Rádiós Szakkör bemutatása, 2023 YOTA Month esemény

Pataky rádióamatőr szakkör - YOTA23

2023 őszétől iskolánk visszatérve régi híradásipari hagyományaihoz a szakmaias hangulatú kis közösségek erősítésének szándékával együttműködésre lépett a Ganz Rádióklubbal (HA5KFZ, HA5KJX). Szeptemberben Balogh Sándor (HA5BLK) és Gudmon Zsolt tanárurak vezetésével életre hívtuk a Pataky Rádióamatőr Szakkört (HA5KPI).

A szakkör első feladatai között legfontosabb volt a szakszerű jogi és műszaki háttér megteremtése. A rádiótechnikai alapinfrastruktúra jórészt Balogh tanárúr és a MicroTop Kft. hathatós támogatása és nem utolsó sorban tevőleges segítségével állt össze: az antennaterasz és a tanműhely között a rádióforgamazáshoz elengedhetetlen antennát feszítettek ki és telepítésre kerültek a megfelelő rádiókészülékek valamint a ma már ehhez a munkához elengedhetetlen minimális informatikai háttér is.

A szakkör Balogh és Gudmon tanárurak értő vezetésével ebben a tanévben keddi délutánokon, sőt estébe hajlóan végzi munkáját. Mostanra kialakult a diákság részéről is egy 6-10 fős kemény mag, akik rendszeresen látogatják a foglalkozásokat. Terveink között szerepel a tanév során fokozni a részvételt, minél inkább bevonni a 9. és 10. évfolyam tanulóit is - ezzel értelmes, a virtuális tértől elszakadó, szakmaias szórakozást és tudást nyújtani képes időtöltést ajánlani a gyerekeknek.

Ehhez a törekvésünkhöz jól illeszkedik a minden évben megrendezett YOTA (Youngsters On The Air) Month eseményhez történő csatlakozásunk. A YOTA mint szervezet fő célkitűzése a fiatalabb generáció körében népszerűsíteni a rádióamatőr hobbyt és ezzel biztosítani az utánpótlást. Nem utolsó sorban közösségfejlesztő hatása miatt is fontos szervezet.

Az ún. YOTA Month egy egy hónapig tartó nemzetközi esemény, melynek keretében minél több igazolt és a szakma szabályai szerint regisztrált rádióösszeköttetést kell létesíteni a résztvevőknek. A megvalósult rádióforgalmak naplózásra kerülnek és egy világtérképre is felkerülnek. A Pataky Rádióamatőr Szakkör részvétele a vártnál is sikeresebbnek bizonyult, a tegnapi napon pl. az alábbi térképen a teljesség igénye nélkül jelöltük a sikeres kapcsolatfelvételeket.

Az esemény hónapjában a szakkörnek saját ideiglenes hívójele is van: HG0YOTA. Ebben a hónapban ezzel a hívójellel forgalmaz a csapat - cél a minél több sikeres igazolt kapcsolat elérése a világ bármely pontján rádiózó többi résztvevővel.

A Ganz Rádióklub tevékenysége a facebookon  a Pataky Rádiós Szakkör tevékenysége a facebookon. Mindkét oldalt érdemes követni, rendszerint élő videós bejelentkezések és közvetítések engednek betekintést a rádiós életbe.

update:

A hónap záróeseménye a 2023.12.30-án rendezett verseny volt, a külön emiatt kinyitott Patakyban uralkodó vidám hangulatról az alábbi videó is tanúskodik:

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Pályázati felhívás büfé üzemeltetésére - 2024/25 tanév

Pályázati felhívás büfé üzemeltetésére - 2024/25 tanév

Pályázathoz szükséges dokumentáció

2024. júl. 24.


HA

Nyári ügyelet

Nyári ügyelet

2024 nyári iskolai ügyeleti rend

2024. júl. 3.


HA


Partnereink

SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum


Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum

1101 Budapest, Salgótarjáni út 53./b

Telefon: +36 70 502 1012

E-mail: pataky@pataky.hu

OM azonosító: 203058/008


2024Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum